Goedemorgen, goedemiddag of goedenavond,

Vandaag dan onze eerste stop of te wel port of call. Het is Cartagena in Colombia.

Cartagena is een havenstad en gemeente in het noordwesten van Colombia. De stad is vernoemd naar de Spaanse stad Cartagena en wordt ook wel Cartagena de Indias genoemd. Cartagena is een belangrijk economisch centrum mede door de grootste havens van het land. De stad ligt ten noordoosten van Panama, aan de Caribische Zee. De stad heeft de grootste Colombiaanse marinebasis van de Caraïben. (bron Wikipedia)

We moesten wel al vroeg uit bed, want onze excursie vertrok al om 07:30 uur dus we moesten ons om 07:15 verzamelen. Nu is vroeg opstaan tijdens de vakantie niet erg, meestal zijn we toch al wel wakker en ja hoor ook vandaag ruim voor de wekker opgestaan. Maar voordat we van boord gaan eerst maar ontbijten om zo gesterkt aan wal te gaan.

De groep is niet erg groot, kleine groepjes zullen we ook waarschijnlijk de rest van de reis zo houden, want we hoorden gisteren van onze Kapitein (die trouwens onze buurman is omdat hij zijn hut naast die van ons heeft), dat er in het totaal maar 936 passagiers aan boord zijn en dat de crew bestaat uit 762 personen. Dus het schip heeft maar iets meer dan een 3e van zijn capaciteit nu in gebruik. Ons hoor je er niet over klagen. Maar terug naar vanochtend. 



We rijden in een kleine en ook maar tot de helft gevulde touringcar naar een schiereiland Barú daar is de National Aviary of Colombia of te wel een vogelopvang. Het is een mooie en indrukwekkende rit er naar toe. Aan de ene kant van de baai staan wolkenkrabbers maar onderweg zien we ook genoeg armoe. Veel vuil en rotzooi op straat en krakkemikkige huizen. Ook het verkeer in Colombia is iets anders dan wij gewend zijn. De scooters en brommers scheuren links en rechts aan je voorbij. Het gaat allemaal net goed.

We komen heelhuids aan op het vogelpark en tot op heden zijn we de enige bezoekers. Onze tourgids zal ons ook in het park begeleiden en verteld over de verschillende soorten vogels die hier zitten. Ze proberen de volières zo natuurlijk mogelijk na te boosten, zo hebben ze 3 ecosystemen, 22 volières, 170 verschillende soorten en 1700 vogels in totaal. De toch wel bijzonderste is de Condor, deze vogel komt in het wild alleen maar voor in het hooggebergte van de Andes. Het is een flink beest…….

Het is erg warm en de luchtvochtigheid is hoog, dus voordat we de bus (gelukkig met airco) weer instappen krijgen we allemaal nog een flesje water. Hydratatie is belangrijk en ook op de boot wordt je daar meermaals op geattendeerd.

Inmiddels zijn we weer terug op de boot en heeft de kapitein alweer de trossen los gegooid en zijn we onderweg naar de ingang van het Panamakanaal.

De kapitein verwacht dat we rond 08.00 uur lokale tijd bij de Gatun sluizen zijn. Het is bij jullie dan 15.00 uur 's middags. De sluizen hebben allemaal een webcam dus mocht je het willen zien dan kan je op https://multimedia.panama-canal.com/ meekijken.

Morgen hebben we de hele dag nodig om de route door het Panamakanaal te nemen. Op dit moment weten we nog niet hoe laat we de sluizen aan de west kant ( Miraflores sluizen) hebben om zo de Pacific op te kunnen varen. We hebben onze video- en fotocamera's allemaal opgeladen en hopen dat we een paar mooie foto's kunnen maken om dit dan ook weer aan jullie te kunnen laten zien.

Ook willen we jullie allemaal al bedanken voor de berichtjes, al dan niet via de site of gewoon rechtstreeks per mail of whatsapp. Erg leuk om ze te lezen. Bedankt…….


Tot morgen.